Αναγνώστες

Film: Creature From The Black Lagoon (1954) / Jack Arnold

*Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στον Jerboa. 


Κοιτάζω την αφίσα για το επερχόμενο live της λέσχης της Καλλιδρομίου με Drip Of Lies, Lifewreck, Nuer για να πάρω έμπνευση και ξεκινάω να γράφω. Το κίνημα των Grindhouse ταινιών δεκαετίες ολόκληρες πρωτού φτάσει στη κλιμακωση του με το πόλεμο του Βιετνάμ - μιλάμε δηλάδή για τη περίοδο τέλη 60' αρχές 70' για να φτάσει μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 80' -  και περίπου 80 χρόνια πριν ο Tarantino και ο φίλος του Robert Rodriguez το επαναφέρουν σε Cool - hype μορφή στη δημοσιότητα με τις ταινίες Death Proof, Planet Terror, Machete  με αποτέλεσμα να ασχολείται και η κουτσή, στραβή Μαρία πέρασε αρκετές φάσεις και χιλιάδες κύματα για να χωριστεί σε δεκάδες κινηματογραφικά είδη.


Τις δεκαετίες του 40', 50', 60' και με κορύφωση την περίοδο των γεγονότων της Κούβας, οι ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α. και Σοβιετικής Ένωσης επέτρεψαν σε βλοσυρά μυαλά των εκάστοτε κυβερνήσεων και των δύο χωρών να χρησιμοποιήσουν κινηματογραφικές παραγωγές και γενικότερα την εναλλακτική τέχνη ως μέσα εκφοβισμού του απλού λαουτζίκου (ποιος άλλος θα τη πλήρωνε...). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να καταλάβουμε το μέγεθος της τρομοκρατίας, είναι η ανάγνωση του Πολέμου των Κόσμων του πανμέγιστου H.G. Wells από το ραδιόφωνο στα μέσα της δεκαετίας του 50' που είχε ως αποτέλεσμα  το πανικό των Αμερικανών και την αγορά εκατομμυρίων κονσερβών αλλά και ξηράς τροφής προκειμένου να ετοιμαστούν για το μεγάλο, άγνωστο εχθρό. (WTF?)

Η φωτογραφία ή μάλλον για να το πω  καλύτερα, το πλάσμα της αφίσας που έφτιαξε ο αγαπητός φίλος Β. έχει παρθεί από τη ταινία Creature From The Black Lagoon και είναι παραγωγή του 1954. Είναι λαμπρό δείγμα μιας φοβερής φουρνιάς ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Κορυφαίο μεταξύ κορυφαίων ταινιών όπως είναι το Them, το The Invisible Man, It Came From Outer Space, Panic In The Year Zero και το συγκλονιστικό The Time Machine. 


Το σπάνιο πλάσμα των βάλτων θα πιαστεί από ομάδα επιστημόνων για να μελετηθεί. Αυτό με τη σειρά του θα ερωτευτεί παράφορα (wow!) την ευαίσθητη βοηθό του μεγάλου εγκεφάλου, θα αποδράσει και θα την απαγάγει σε μία ύστατη προσπάθεια για λίγο γουτσου γούτσου! Ξεκινάει λοιπόν μία προσπάθεια να εντοπιστεί το πλάσμα, να πιαστεί και να σωθεί η όμορφη βοηθός. Αρκεί;