Αναγνώστες

Aφιέρωμα στo Mid - 90's Slasher Revival  


Ο πελτές είναι αγορά - επένδυση από τα Lidl!

Κ.

Το Post αυτό είχε ανέβει σε blog που έιχα  5-6 χρόνια παλαιότερα και το είχα γράψει σε συνεργασία με το καλό μου φίλο Nick Pale - ναι το όμορφο παιδί που σας τραβάει αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες στα Live σας. Μπαίνει ξανά γιατί σε τούτο εδώ το blog γιατί κολλάει αισθητικά μάλλον περισσότερο από ότι στο προηγούμενο. Εnjoy!

Το μεγάλο μπαμ έγινε το 1997 με το Scream τους Wes Craven ο οποιος κατόρθωσε να το Kάνει ακομα 2 φορές στο παρελθόν (Τhe Νightmare Οn Εlm Street και The Last House On The Left) για να ξεκινήσουν να βγαίνουν η μία μετά την άλλη. Και είναι φοβερό το πόσο ειρωνικό είναι αν το καλοσκεφτούμε. Η ταινία που ουσιαστικά σατίριζε όλες τις ταινίες εκείνες που αντέγραψαν κατά κόρον το Halloween του John Carpenter του 1978, με τις ατάλαντες, παρθένες, ξανθιές πρωταγωνίστριες με τα πελώρια βυζιά, να τρέχουν στις σκάλες και να ουρλιάζουν αντά απλά να βγουν απο την πόρτα, να γίνει και η αφορμή για να αναβιώσει το είδος αυτών των ταινιών στα mid-late 90's.

Όποιος είναι γύρω στα 25 με 30 λογικά και καιγόταν με τις ώρες στα συνοικιακά video - club, θα θυμάται τα slasher teen θρίλερ που έβγαιναν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90' με το κιλό και γέμιζαν τα video club.

4-5 ταινίες παραμάσχαλα, συνήθως χωρίς να εχει διαβαστεί καν η περίληψη απο το πίσω μέρος του κουτιού, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως σε περίμεναν οι φίλοι σου - άτομα δηλαδή που δεν είχαν και αυτά προφανώς κοπέλες για να καίγονται μαζί σου έτσι - με coca cola και πίτσες. Σε ακραία περίπτωση η "τρομακτική" λεζάντα του στυλ "o τυχερός πεθαίνει πρώτος, ο τελευταίος τρέχει για τη ζωή του" στο μπροστά μέρος αρκούσε για να μπει και αυτή η ταινία στο σωρό με τις υπόλοιπες.

Οι κασσέτες τότε να στέκουν σε σειρά πάνω στα ράφια και πάντα το ίδιο κλασσικό μοτίβο, η παρέα των εφήβων σε κύκλο με το πρωταγωνιστή ή συνήθως τη πρωταγωνίστρια να βρίσκεται στο κέντρο του εξωφύλλου και τους άλλους σε δευτερεύοντα ρόλο. Ενώ το backround ολοκληρωνόταν με κάποιες φλόγες, με μία τρομακτική φιγούρα, με την στολή του δολοφόνου της ταινίας κτλ...Όπως και να το κάνουμε αυτές οι ταινίες καθιέρωσαν κατι αντίστοιχο με τα εξώφυλλα των trash βιντεοκασσετών ταινιών τρόμου της δεκαετιας του 80'- Τις λεγόμενες Drive In Movies.


Για όποιον σεναριογράφο φαινόταν πολύ κοινότυπο το urban legend motive το γυρνούσε σε παθιασμένο Copy Cat - φοιτητή με serial killer του παρελθόντος, ο  οποίος ακολουθούσε κατά γράμμα τα εγκλήματα του ήρωα του. Σε αυτή τη περίπτωση ο πρωταγωνιστής συνήθως ήταν και ο δολοφόνος. (συγνώμη αν σας το χαλάσαμε αλλά shit happens). Υπήρχε βέβαια και η περίπτωση που ο μάγκας ήταν παθιασμένος με γκομενάκι - αποθημένο, αλλά σε αυτή τη περίπτωση το καταλάβαινες με τη μία, αφού τα καυλόσπυρα στο κούτελο τον πρόδιδαν!

Τέλοσπαντων μιας και αρκετά σας κούρασα, σίγουρα τώρα σας έχουν έρθει τα The Ripper, I Know What You Did Last Summer, Urban Legend, The Skulls, Final Destination, Gossip και όλα αυτά τα αριστουργήματα που ίσως κάποια από αυτά να μας κουράζουν ακόμα με τα sequel τους. Σαν κίνημα βέβαια όπως και όλα τα κινήματα έβγαλε και αυτό τα must του. Έτσι λοιπόν αν δεν τα έχετε δει, μιας και μπαίνει και ο χειμώνας για τα καλά σιγά σιγά και έχουμε και ενα λόγο παραπάνω να βλέπουμε τέτοια, προτείνω τα εξαιρετικά και πολύ αδικημένα Τhe hole (2001-Αμερική), και The ugly (1997-Αυστραλια), The Faculty (1998 - Αμερική), Anatomie (2000, Γερμανία)

Ν.

Η συνταγή είναι απλή και φτηνή.
Υλικά:
1 φασόν σενάριο
5 ατάλαντοι φίλοι σου
1 σπίτι ελεύθερο απο γιαγιάδες και θείες που ήρθαν απ΄το χωριό
Αρκετή όρεξη για την δημιουργία props όπως αίμα, κομμένα χέρια κτλ κτλ
και φυσικά 1 κάμερα οποιασδήποτε ποιότητας.

Οδηγίες για να μην σου κόψει το σενάριο:
Σαφώς πριν ξεκινήσεις την δημιουργία του έπους θα πρέπει να έχεις δει τις προαναφερθείσες ταινίες και να κρατήσεις σημειώσεις. Συγγνώμη αλλά η παρθενογένεση στην τέχνη έχει εξαφανιστεί προ καιρού. Τώρα, ρώτα τον εαυτό σου τα βασικά που, πως, πότε, ποιούς και γιατί:

Που θα εξελιχθεί η Bloody Extravaganza σου; (Έχουμε δει κατασκηνώσεις, κλισέ μεσοαστικά προάστια με γρασίδι, εξοχικές κατοικίες , Prom Parties, εστίες πανεπιστημίων, πρωτεύουσες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ για να ονομάσουμε μερικά μέρη)
Πως ξεπαστρεύει ο μάγκας Serial Killer σου τα ζουμερά θύματά του (μαχαίρι, χορδή πιάνου, στραγγαλισμός, βουρτσάκι τουαλέτας, κουνουπιέρα κτλ κτλ.)
Πότε παίρνει μπρος ο μανιακός σου και αρχίζει το θεάρεστο έργο του (πρωτοχρονιές, πρωταπριλιές, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Κυριακή των Βαϊων, της Τυροφάγου κτλ κτλ)
Ποιους κάνει κεμπάπ (φίλους, σόι, γκόμενες απο το λύκειο που τον έλεγαν Nerd, γκόμενες που τον χώρισαν, γκόμενες που τον χώρισαν στον λύκειο και τον έλεγαν Nerd, άσχετους περαστικούς)
και το μεγάλο ΓΙΑΤΙ όλοι αυτή η φασαρία και οι λεκέδες από αίμα (άσχημη παιδική ή εφηβική ηλικία, κάποια παραμόρφωση που τον κομπλεξάρει ταμάλα, του το είπε ο σατανάς, είναι νεκρός και οι νεκροί καυλώνουν με το συνδυασμό αλυσοπρίονο-ακρωτηριασμός-φρίκη)


Φυσικά όλα τα παραπάνω απαιτούν και μια αντίστοιχη απεικόνιση η οποία διαφέρει ανάλογα με τα που, πως, πότε, γιατί (π.χ. δολοφόνος που τον έλεγαν χοντρό στο λύκειο οι ξανθές cheerleaders και οι σφίχτες αθλητές, ντάλα Χριστούγεννα, ντυμένος Άϊ Βασίλης σε πιο dark παραλλαγή και εγένετο φόνος με καρφωμένα γλειφιτζούρια μπαστουνάκι στον οισοφάγο του θύματος, κάτω απο το χριστουγεννιάτικο δέντρο της χιονισμένης πλατείας. Τίτλος της ταινίας"Merry Christmassacre" και tagline "Ho ho ho. Who's fat now?"). Απλό; Γελείο; Σατανικό θα έλεγα εγώ...

Για το τέλος της δημιουργίας του εκτρώματος-αριστουργήματος μας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν:
Ο killer είναι χαρακτήρας που τόση ώρα μας μπλέκει έχοντας ένα φυσιολογικό στα αμερικάνικα πλαίσια alter ego που απλά χάνεται όταν σκάει μύτη το φρίκουλο με τη μάσκα και το οδοντωτό μαχαίρι που όλος τυχαίως είναι το ίδιο άτομο. Ο killer είναι απλά ένα έκτρωμα της φύσης με 3 μέτρα ύψος και όρεξη για πλέξιμο εντέρων που απλά το διασκεδάζει κάνοντας τα αδύνατα δυνατά ώστε να ξεράσεις το pizzoni με το διπλό bacon.

Βέβαια εκτός απο τον ψυχασθενή δολοφόνο με την πέργολα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες (κλισέ πάντα) που θα πλαισιώνουν αυτόν:
1 ζευγάρι μειωμένης εγκεφαλικής δραστηριότητας (τύπου cheerleader, τσουλί με βυζάρες, macho, αθληταράς, ξανθός καραηλίθιος)
1 macho αρχικά αντιπαθέστατος, λίγο έξω απο την παρέα συνήθως που τελικά μπιστικόνει την πρωταγωνίστρια αλλά σφαγιάζεται λίγο πριν την τελευταία σεκάνς ή εξαφανίζετε ως νεκρός απο την τελευταία σκηνή λόγο του οτι αυτός είναι ο σφαγέας της γειτονιάς
1 nerdoulas που απλά σφαγιάζεται πρώτος
1 final girl που θα ακολουθεί πιστά όλα τα μοτίβα του Final Girl. Γλυκιά, λίγο κλειστή όμως στον εαυτό της, με ελάχιστες έως και ανύπαρκτες σεξουαλικές εμπειρίες και ορέξης και που φυσικά έχει ένα καλό link με τον δολοφόνο. Είτε είναι αδελφή του, είτε γκόμενα του το αν θα πεθάνει ή θα ζήσει αποτελεί και την σοσίβια λέμβο που θα μεταφέρει την ταινία σε ένα sequel.

Αυτές λοιπόν οι λίγες συμβουλές για το DIY slasher movie στερέωμα.

Για κλείσιμο ιστορικά taglines απο slasher movies:
Friday the 13th - On Friday The 13th, They Began To Die Horribly, One......By One
Halloween - The Night HE Came Home!
A Nightmare on Elm Street - She is the only one who can stop it... if she fails, no one survives.
Scream - Don't Answer The Phone. Don't Open The Door. Don't Try To Escape.
Black Christmas - If this movie doesn't make your skin crawl... It's On Too Tight!
Candyman - We Dare You To Say His Name Five Times!

Όποιος κατάφερε να φτάσει ως το τέλος του αφιερώματος ας στείλει τις ιδέες του (μια γρήγορη περίληψη του ολόδικού του σεναρίου DIY slasher movie).