Αναγνώστες

Film: The Serpent And The Rainbow (1988) / Wes Craven

Ο Wes Craven είναι από τους σκηνοθέτες εκείνους που η ιστορία θα τους χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη για τα δημιουργήματα - τερατουργήματα τους. Από το 1972 και το The Last House On The Left μέχρι και σήμερα έχει να επιδείξει δεκάδες τίτλους ταινιών τρόμου με τουλάχιστον πέντε από αυτούς να θεωρούνται κλασικούς. Ταινίες όπως το Nightmare On Elm Street, Scream, The Hills Have Eyes, People Under The Stairs άνοιξαν νέους ορίζοντες και σε κάποιες περιπτώσεις έθεσαν νέα Standar για τους πιστούς ακόλουθους των ταινιών αυτών. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σκηνοθέτες της γενιάς του (της καλύτερης που έβγαλε ποτέ η Αμερική στο τομέα αυτό) δεν επεδίωξε ποτέ τη καταξίωση του underground και των τρελαμένων b-movάκιδων  αλλά την επιτυχία - Sad but true!. Για αυτό και ποτέ δεν πρόκειτε να δείτε ταινία του Craven να μην είναι προσεγμένη - αν εξαιρέσουμε το φοβερό ντεπούτο του T.L.H.O.T.L. Σε σχεδόν όλες του τις ταινίες, φλερτάρει άνετα με τη αισθητική των κομικ εξού και πως τα θέματα που διαλέγει αναφέρονται κυρίως σε εφήβους και παιδιά.


Το The Serpent And The Rainbow είναι η εξαιρέση εκείνη της φιλμογραφίας του, που θα επιβεβαιώσει το κανόνα. Ο Craven αφήνει τα παιδιαρίσματα και παίρνει ένα θέμα το οποίο έχουν λιώσει κάποιοι συμπατριώτες του - και όχι μόνο - και προσπαθεί να το συνδιάσει με το ρεαλισμό και τη νουάρ ατμόσφαιρα. Πατάει δηλαδή με σιγουριά στο πετυχημένο μοντέλο του I Walked With A Zombie του 1943. Αργή πλοκή, καλές ερμηνίες, βαριά αισθητική, ένα καλό bad trip και  μία εντυπωσιακή κλιμάκωση προς το Grand Finale!


O ανθρωπολόγος Dr. Dennis Alan ταξιδεύει στην Αΐτή για να λύσει το μυστήριο της επανεμφάνισης, μετά από χρόνια, του ζομπιασμένου από voodoo magic, Cristophe. Εκεί τα πιστεύω και ο χαρακτήρας του θα δοκιμαστούν όσο τίποτα μέχρι να αποδεχτεί ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως μοιάζουν.

Στο ρόλο του Dr. Alan  o μεγάλος Bill Pullman.